Bocci

Vi spelar Bocci på Thalassalejn Boċċi Club i St Pauls Bay. Vi träffas här varje onsdag mellan 11-12.20. Vi träffas 10.30 för de som önskar och tar en fika innan vi börjar spela.

Alla är välkomna!

Malta har en rik historia av traditionella sporter som fortfarande praktiseras än idag. Otvivelaktigt är en av de mest eftertraktade sporterna bland lokalbefolkningen ‘boċċi’. Sporten boċċi, ibland känd som ‘bocce’, är en variant av metallbollspelet känt som boules. Boċċi härstammar från det tidiga Romarriket och har nu utvecklats till en mer standardiserad sport med en uppsättning regler som följs av länder runt om i världen som Frankrike, Italien, Australien och Malta. De tidigaste maltesiska boċċi introducerades under regeringstiden av Riddarna av St John. Den moderna boccispelet har mer gemensamt med boules (bowls) och petanque än det hade med äldre versioner av enbart marmorspel. Floriana var den första dokumenterade platsen för ett tidigt boulesliknande spel, vilket följdes av det moderna boccispelet.

När spelet boċċi ofta spelades med glaskulor fanns de inte alltid tillgängliga. När barnen inte kunde få tag på glaskulorna använde de andra alternativ som till exempel korkar från ingefära, hasselnötter och runda småstenar.

Liknande fotboll spelas Boċċi på en plan. Spelområdet är dock betydligt mindre än en fotbollsplan, bara ungefär 2,5–4 meter brett och 20–27 meter långt. Det spelas med grovkornig sand på en stadig, dukklädd yta. Detta lägger till en ytterligare överraskningselement till bollens rörelse på den oberäkneliga terrängen. För närvarande används metallbollar i Boċċi, och varje lag har en unik färg eller design tilldelad dem för att skilja dem från varandra. Boċċi-bollarna är sfäriska och kan passa i handflatan som en slät, rejäl gräsboll.

Jack, en mycket mindre boll som liknar en mörk marmor, rullas noggrant till en position cirka 2 meter från änden av planen. Intressant nog importeras metallbollarna och jack mestadels från Frankrike.

De två lagen kommer sedan att ha möjlighet att rulla eller kasta sina boċċi-bollar nära jack. I varje omgång av spelet, endast laget som är närmast jack får poäng. En match består av flera omgångar, där varje omgång ger lagen ett till många poäng. Det första laget att nå 21 poäng vinner. Det finns vanligtvis utvalda setters och knockers för varje lag. Precis som i vilken annan sport som helst, medför den tilldelade rollen användningen av olika tekniker, strategier och mål. Spelarna som strävar efter att få sina boċċi-bollar närmast jack är setters. Spelarna som kastar bollarna underarm för att flytta jack eller för att slå ut sina motståndares bollar kallas knockers. Man kan inte underskatta den sociala betydelsen av boċċi, särskilt under 1800- och 1900-talet.

Boċċi spelas socialt i klubbar bland lokalbefolkningen och framför nyfikna turister som är fascinerade av den traditionella sporten. På Malta finns det mer än trettio bocci-klubbar, och många förbund arrangerar tävlingar. Den lokala regeringen äger en betydande del av boċċi-klubbarna, även om boċċi-förbundets medlemmar sköter den och arrangerar evenemang. Boċċi-klubbar åtföljs ofta av kaffe- och tesalonger eller en trevlig liten bar där du kan köpa en ftira med pommes frites eller en pastizz eller två.

Numera praktiseras sporten fortfarande över hela landet, särskilt under månaderna från mars till oktober. Sporten domineras i hög grad av män, medan kvinnorna serverar en kall öl eller drinkar till deltagarna och en näsduk för att absorbera sin mans svett. Män på 1900-talet var emot att kvinnor deltog i denna sport och kallade den för en ‘sport för starka individer’ som måste hålla en metallboll och svinga den över planen. Även om denna inställning håller på att förändras bland lokalbefolkningen, så är sporten fortfarande mycket populär bland män.