Finansklubben 23 maj

Hej kamrater,

Det senaste mötet inleddes med att den nye medlemmen Björn Åkerlund hälsades välkommen och vederbörliga presentationer ägde rum.

De följande diskussionerna präglades som vanligt av stor spontanitet och variation i och med att ordet fick gå runt bordet vid detta mötestillfälle.

Vid nästa möte den 23 maj diskuterar vi ämnet ”Kapitalismens dilemman”. Urban inleder. Urban har även försett oss med några av sina tankar i ämnet, se nedan.

Tacksam för föranmälan till mötet (som också är det sista för säsongen). Finansklubben återupptar verksamheten den 18 september om allt fungerar.

Välkomna!

/Per-Arne

🧜‍♂️🧜‍♂️

”Kapitalismens dilemman”

… är ju ett mkt stort ämne där ytterligheten är totalt fria marknadskrafter. Kanske finns enstaka exempel på detta men i praktiken är kapitalismen reglerad på olika sätt beroende på statsskick, religion mm. Hur skiljer sig t.ex kapitalism i Kina från den i Saudi eller i Ryssland från den i Ukraina?

Man kan också undra vilka dilemman som generellt gömmer sig i kommunismen och i muslimska staters kapitalism? 

Det går lätt att hitta inspiration på någon AI ChatBox, där man utvecklar synpunkter under rubriker som;

– Ojämlikhet

– Miljöförstöring

– Ekonomiska kriser

– Konsumism (överutnyttjande av världens resurser)

– Sociala problem

– (Kommunismens Dilemman?)

Diverse regleringar sägs kunna hantera de flesta problemen men stämmer detta?

En intressant fråga kan vara ”Vad skiljer kapitalismen i USA från den i Kina eller i ett Muslimskt land. Vilket land har lyckats bäst som en Kapitalistisk stat? Är det Schweiz, Norge, Singapore, USA, Sverige eller? 

MÖTESPLATSEN FÖR SVENSKAR PÅ MALTA