Bostad

Hyra eller köpa bostad på Malta
För den som ska flytta till Malta finns många alternativ för boende. Här finns trevliga bostäder centralt men också hus och lägenheter nära bad och stränder. Man kan hyra eller köpa och det finns många bra och hjälpsamma mäklare som bistår med såväl uthyrning som köp och försäljning.

En rekommendation från dem som bott en tid på Malta är att först hyra en bostad. Man behöver lite tid på sig för att bilda sig en uppfattning om hur man vill bo och var. Då kan ett hyresalternativ vara bra. Och det finns gott om lägenheter att hyra. Du kan hyra möblerat eller omöblerat. Om du reser till Malta på visningsresa, låt dig inte stressas. Ta tid på dig att bestämma dig för en investering på Malta.

Tänk på att det finns en del fastigheter som står på ofri grund och där således tomten ägs av en annan person, av staten eller kyrkan. Det finns då ett tomträttsavtal (ground rent) som innebär att tomten och allt som finns på denna övergår, när tomträttsavtalet gått ut, till markägaren om inte denne vill förlänga avtalet eller sälja marken till den nye husägaren. Att friköpa marken kallas ”redemption of ground rent” och fastigheten betecknas då som ”free hold”.

Ett annat begrepp som kan vara okänt är ”air space”. Högst upp i huset finns förstås taket men över det finns ”air space”. Denna kan ingå i köpet om man köper en takvåning men i bland ingår ”air space” inte. Det kan bli problem eftersom ägaren av ”air space” då när som helst kan bebygga taket med en ny våning. Något att tänka på när man köper eller hyr ett ”pent house” 

Mäklare
Det finns många bra mäklare på Malta. Vänd dig gärna till flera för att få så bra överblick som möjligt. Ofta finns samma lägenheter eller hus hos flera mäklare, man har alltså sällan ensamrätt på objektet. Maltesiska mäklare har inte samma roll som de svenska och representerar i första hand säljaren. Eftersom det inte finns något fastighetsregister måste en notarie kontaktas vid köp. Notarien kontrollerar att säljaren är ägare till huset eller lägenheten och medverkar vid kontraktsskrivningen. Notarien har en neutral position vid försäljningen. Om något känns oklart inför ett köp var inte rädd för att kontakta en advokat. Det är vanligt vid köp av fastigheter eller lägenheter på Malta och det blir då en representant för dig som köpare.

Områden
Var ska man bo? Vilka områden är trevliga att bo i? De flesta svenskar bor i det sammanbyggda städerna Sliema och St Julians, men det finns svenskar på hela Malta och på Gozo. Många svenskar vill ha utsikt över havet och gärna ett sydvästligt läge. Malteser uppskattar snarare lugna och mörkare lägen på grund av värmen. Fristående villor har höga priser eftersom markpriset är så högt. Parhus eller radhus (”semi detached”) är också ganska dyra. Lägenheter köps ofta i ”shell form” dvs man får själv inreda lägenheten inklusive fönster. Här kan det vara bra att tänka på om de stått utan fönster länge då det kan innebära hög fuktighet i väggarna. Högt belägna penthouses kan vara utsatta för blåst, men har ofta en magnifik utsikt.

Man ska tänka igenom om man vill bo i ett område med många affärer och många restauranger eller i ett område med lugn och ro och lantligt. Båda möjligheterna finns. När man väl bor på denna ö finns det områden som man tycker är avlägsna trots att ön är så liten. Busskommunikationerna är bra men turerna slutar ganska tidigt.

Det är inte lika självklart som i Sverige att huset har fönster åt alla håll eftersom man måste ha tillstånd (servitut) för att få ha utsikt över en annans tomt. Man har även en tredimensionell fastighetsbildning som innebär att man har rätten till luften ovanför fastigheten, ”air space”. Hur långt den sträcker sig är oklart, men den behövs för att ha rätt att t ex bygga något på taket.

MÖTESPLATSEN FÖR SVENSKAR PÅ MALTA