Dagsutflykt med båt runt Gozo den 19 oktober

 

Den 19 oktober var vi 20 personer från Svenskklubben som åkte på en härlig båttur runt Gozo. Vi hade chartrat en egen båt, Sea Star, med skeppare som styrde oss säkert i vågor och längs intressanta platser längs kusten. Vi startade i Cirkewwa hamn och styrde norrut mot Gozos västra kust.

Första badstoppet var i den lilla viken Mgarr ix-Xini Creek med härligt varmt turkosblått vatten. Därefter såg vi den dramatiska kusten med klippor som stupade rakt ner i vattnet vid Ta’ Cenc Cliffs innan vi fortsatte till den tidigare fiskebyn Xlendi. Nästa badstopp var i den lugna bukten Dwejra Bay vid den spektakulära Fungus Rock, där vi också åt en mycket god lunchbuffé ombord.

Vi fortsatte längs västkusten förbi höga klippor med märkliga stenformationer och djupa grottor mot Gozos norra kust. Den har en annan karaktär med mjukt formade klippor och sandstränder. Vi stannade för ett sista badstopp i San Blas intill den fina sandstranden och fortsatte sedan förbi Comino och tillbaka till hamnen i Cirkewwa. En mycket trevlig dag i goda vänners lag där vi fick se mycket av Gozos kust.

231115 Nina

Man cyklar från Sverige till Malta för välgörenhet

https://timesofmalta.com/articles/view/man-cycles-sweden-malta-raises-28000-mental-health-charities.1058760

Man cyklar från Sverige till Malta, samlar in över 29 000 euro till välgörenhetsorganisationer för mental hälsa

Mer än en person om dagen som funderar på att dö i självmord vänder sig till Richmond FoundationNationellMental hälsaInsamling

Källa: Times of Malta 6 oktober 2023 | Giulia Magri | 85 min läsning

Facebook delningsknapp
twitter delningsknapp
messenger delningsknapp
whatsapp delningsknapp
linkedin delningsknapp

David Flynn tar in landskapet i södra Tyskland.  Foton: David Flynn

David Flynn tar in landskapet i södra Tyskland. Foton: David Flynn

Efter att ha cyklat över 4 100 kilometer över den europeiska kontinenten på 33 dagar har en brittisk man samlat in över 29 000 euro i donationer till tre icke-statliga organisationer för mental hälsa, varav en är Richmond Foundation.

En karta som beskriver Flynns resa.En karta som beskriver Flynns resa.

Med bara tre klädbyten och en laddare till sin mobiltelefon och navigeringsenhet i väskan lämnade David Flynn Stockholm den 25 augusti.

50-åringen cyklade genom Sverige, Danmark, Tjeckien, Tyskland, Österrike, Schweiz, Italien, Sicilien och slutligen Malta i syfte att öka medvetenheten om psykisk hälsa.

”Vi känner alla någon som påverkas av psykiska problem och jag ville göra något som gör stor skillnad och få ut budskapet där,” sa han.

Av en slump gav han sig iväg fem dagar efter att Steve Zammit Lupi genomfört en liknande resa, men i omvänd riktning, startade sin resa på Malta och anlände till Stockholm 41 dagar senare.

Flynn anlände till Triton Square i Valletta den 29 september och cyklade runt landmärket medan hans familj, vänner och kollegor jublade och hälsade honom.

När han pratade med Times of Malta vid sin ankomst, beskrev Flynn hela resan som ”utmanande, rolig och givande”.

”Landskapet var fantastiskt; Men den mest givande aspekten var generositeten hos helt främlingar som jag träffade på vägen. Från en hotellägare som vägrade betalning, så jag lade till det i insamlingen, till människorna på färjan på väg till Malta som donerade.”

Redan i februari beslutade Flynn att sluta som VD för det maltabaserade spelföretaget Glitnor Group. Nu som icke-verkställande direktör har han mer tid att spendera med sina nära och kära och göra mer aktiva projekt.

”Jag har jobbat hela mitt liv, så jag bestämde mig för att ta ett steg tillbaka arbetsmässigt och göra andra saker, inklusive att planera den här resan,” sa han.

Efter att ha deltagit i en utbildning i mental hälsa med Richmond Foundation började han forska i det växande antalet psykiska problem och självmord.

Vi känner alla någon som påverkas av psykiska problem och jag ville göra något som gör stor skillnad och få ut budskapet

Times of Malta har rapporterat att mer än en person om dagen övervägde att dö i självmord 2022 och kontaktade Richmond Foundation.

De som sökte den icke-statliga organisationens stöd handlade främst om depression, ångest eller relationsfrågor.

”Ju mer jag pratade med folk om den här åkturen och initiativet bakom den, desto mer insåg jag att det var rätt anledning att hjälpa till,” sa han.

”Jag bestämde mig för att samla in pengar till icke-statliga organisationer i mina tre hem – Malta, Sverige och Storbritannien. Min fru är svensk och vi bodde där i ett antal år innan vi flyttade och bosatte oss på Malta.”ANNONS

Förutom den lokala NGO är de två andra stiftelserna Mind, baserat i Storbritannien, och Mind (inte samma organisation) i Sverige. Han planerar att dela donationerna lika mellan alla tre.

Efter 33 dagars cykling genom Europa anlände Flynn till Triton Square i Valletta den 29 september.Efter 33 dagars cykling genom Europa anlände Flynn till Triton Square i Valletta den 29 september.

Över 5 000 € samlades in på två dagar

När Flynn ursprungligen startade sin go-fund-me-sida ’David’s Sweden to Malta ride for Mental Health’ satte han sig ursprungligen för att samla in £5 000 (€5 700).

”Sidan gick upp samma dag som jag började min resa och på bara tre dagar samlade vi in ​​5 000 pund”, sa han.

Han har tagit emot över 200 donationer och samlat in över £24 800 (över 28 000 €) hittills och planerar att hålla sidan öppen för donationer i några dagar till.

”Jag skulle dela ett snabbt meddelande på sociala medier om dagens åktur och under hela min resa dök folks positiva kommentarer upp på min Garmin-klocka, som jag läste när jag cyklade. Det fanns dagar då jag kände mig nere eller väldigt trött, men de där stödmeddelandena drev mig vidare.”

Flynn förberedde sig för sin resa och tillbringade tre månader med att träna och cykla runt Malta.

”I Sverige omfattade min träning längre distanser så att jag kunde testa mig fram; under vissa dagar cyklade jag runt 170 km för att förbereda mitt sinne och min kropp för utmaningen.”

När han ser tillbaka på sin resa sa Flynn att det fanns dagar han skulle cykla över 150 km och andra, när terrängen involverade kullar, skulle han cykla 110 km.

”Italien är mycket kuperadare än jag förväntat mig”, skämtade han och tillade att han totalt sett klättrade en höjd av 35 015 meter, motsvarande Mount Everest fyrdubblades.

”Det fanns dagar då jag inte tänkte på någonting eftersom mitt sinne var upptaget av de vackra platserna och grönskan.”

Flynn beundrar utsikten vid Passo di Mortirolo, i Italien.Flynn beundrar utsikten vid Passo di Mortirolo, i Italien.

Tre dagar av regn och en trasig cykel

Ändå var det inte solsken och bra cykelvägar varje dag.

”Det fanns ett par ögonblick jag trodde att jag skulle ge upp och det var fortfarande i början av resan,” sa han.

Flynn tillbringade de tre första dagarna med att cykla i det regniga Sverige.

”Det var väldigt utmanande eftersom till och med mitt ombyte var blött.”

Den tuffaste dagen var bara en vecka innan han avslutade sin resa, när hans cykelram gick sönder i Neapel, Italien.

”Innan det hände gick mitt bakhjul sönder men jag hade lyckats fixa det. Sedan stod jag inför det faktum att jag var tvungen att byta ut hela min cykel och det var definitivt inte på min lista.”

Han hade turen att en liten cykelaffär hittade en liknande cykel så att Flynn kunde fortsätta sin resa in i södra Italien.

”Den dagen kom jag inte fram till min slutdestination förrän klockan 23.00.”

Vi kanske har ont om utrymme här men vi har en möjlighet att göra resor säkrare och mer hållbara

Medan han tillbringade större delen av sina dagar med att cykla ensam, fanns det perioder då han hade sällskap av vänner eller helt främlingar som cyklade med honom.

”Två vänner flög över från Storbritannien och cyklade med mig i fyra dagar i Italien. De var verkligen en gudagåva.”

Till sist, medan Flynn ofta cyklar på Malta, visade hans resa att cykling kan vara ett säkert transportsätt.

”Malta borde definitivt titta på andra länders transportsystem, som Tyskland eller Danmark, och lära av dem om cykling,” sa han.

”Vi kanske har ont om plats här men vi har en möjlighet att göra resor säkrare och mer hållbara.”

https://www.gofundme.com/f/davids-cycle-ride-for-mental-health
En snabb paus och fototillfälle i Rom.

En världsomsegling (nästan!)

Fredagsölen den 14 april innehöll en extravagant begivenhet. Ett 25-tal personer kom för att lyssna och se på Göran Olausson som berättade och visade bilder på sitt seglingsäventyr i Atlanten och Stilla havet.

Eventet var förlagt till restaurangen Taste of Sweden, dels för att testa de ”svenska” pizzorna som numera kommer ut ur den nyligen uppstartade stenugnen, dels för att komma ifrån den dåliga akustik som vidlåder Fortizzas lokaler.

Eventet blev mycket lyckat, en mängd frågor ställdes och fick sina svar. Eric tackade för insatsen och påminde om betydelsen av att föreningsmedlemmarna är villiga att dela med sig av sina livserfarenheter till övriga vänner i Svenskklubben.  Det hela avslutades med en prisvärd pizzabuffe. /Per-Arne

Utan erfarenhet bestämde sig Göran och hans kompis att ta tjänstledigt under ett år och segla jorden runt . Tidsbegränsningen gjorde att resan avkortades med slutdestination Nya Zeeland.

Mycket stolta framme i Trollhättan och har till och med lagt till utan missöden. Börjar kunna det här nu…
Solens upp och nedgång, något som vi blivit bortskämda med
Framme i Falmouth i sydvästra England. Här startar de flesta passagen över Biscaya. Här gick vi in mitt i natten, kolmörkt och båtar överallt.
Biscaya och våra första delfiner, en syn som vi också blivit bortskämda med.
Annars var Biscaya tufft för oss. Motvind, jobbiga vågor och vi lyckades inte hålla kursen mot Portugal utan fick ge oss och gå mot norra spanien i stället
Det krävs en hel del mod och skicklighet för att hantera båten i den tuffa Atlantpassagen
Underbart fiske
En kopp kaffe på morgonen i den här miljön är minst sagt avstressande
Guldmakrill, en favoritfisk
I Barbados hamn i huvudstaden Brightstone kände vi oss inte så stora bland de gigantiska kryssningsskeppen. Kajen är inte riktigt anpassad för oss heller. . Här sitter Göran och förbereder papperen för att sedan gå till 3 olika kontor för att checka in i landet. Den gula flaggan är hissad och även artighetsflaggan för Barbados.
Framme i paradiset San Blas
Så fort vi kom till Galapagos så anpassade jag mig och förvandlades till en säl. Göran och Alon ser förvånade ut.
Underbara Nuku Hiva

MÖTESPLATSEN FÖR SVENSKAR PÅ MALTA