Torsdagsvandring 11 februari 2021

Hej vandrare och bilförare,

Torsdagens (11:e februari) vandring blir från Dingli till Buskett Gardens och tillbaka till Dingli.
Vi startar från restaurangen The Cliffs och går via Dingli Cliffs söderut.
Gott om parkering finns vid restaurangen och bussthållplatsen heter Vizitaturi, linje 201.
Lätt vandring 7 km, mestadels väg med både nedförs- och uppförsbacke.
Ta med vindtät jacka och matsäck så ses vi klockan 11 utanför The Cliffs.

Väl mött
Solle o Tommy
Gittan o Sten

Dingli Cliff

Så var det Maltas högsta område (ca 250 möh) som stod på tur för vår vandring. I vanlig ordning lyste solen, alltmedan en halv storm försökte blåsa bort våra ansiktsvisir. Nu var det som mest blåsigt när vi gick allra längst ut vid havet, där man kan se en av Maltas öar – Fifla, men väl i lä, var det riktigt vårligt och skönt. Buskett Garden som väntade på oss, bjöd på en lummig skogsmiljö med skugga och fågelsång. Inte konstigt att det är ett mycket populärt utflyktsmål. Där tog vi vår sedvanliga fikapaus, väl utspridda. Under den fortsatta vandringen var det de blommande mandelträden, gröna åkrar, alla blommande blommor och den betagande utsikten, som satte sina intryck. Typiskt dessa tider, fick vi på vägen möte av en grupp glada skolelever. Då blev det till att stanna enligt gällande pandemiinstruktioner och invänta att dom passerat. Därefter var det inte långt kvar till slutmålet, som var restaurangen ’The Cliff’, där vandringen startade. Ett trevligt ställe med ok mat, utsikt och service, även om dom den här gången lyckades krångla till det. Kanske beroende på att dagen innan, hade det varit helgdag med mängder av gäster.

Lite kuriosa
Radarantennen på Dingli var den första som installerades på Malta, 1939. Av någon outgrundlig anledningen kallas den ’Golfbollen’. Den kan jämföras med den stora konkava betongvägg IL – Widna/The Sound Mirror (se bild), som man några år tidigare färdigställt vid Gharghur, just norr om Victoria Lines, men som den nya radarns radiovågor över en dag gjorde det akustiska örat omodernt. Mer om flygkorridorer runt Malta, se:  Operations Section | Mats (maltats.com)

 Buskett Gardens har sedan flera hundra år varit ett rekreationsområde och är fortsatt så idag och ett av de kvarvarande skogsområden på Malta. På en höjd alldeles intill Buskett Gardens, vakar Verdala Palace över området. Palatset byggdes i slutet av 1500-talet som ett sommarresidens och jaktslott för Stormästare Hughes de Verdalle.
Idag är det sommarresidens för Maltas president. Kan man, så är det klart värt ett besök (se bild).

Vid pennan,
All Off

MÖTESPLATSEN FÖR SVENSKAR PÅ MALTA