vandring torsdag 28 januari 2021

Den här vandringen beger vi oss norrut. Vi startar i Xemxija och vandrar genom pinjeskogen uppe på höjden Det är en lätt vandring på cirka 7km. Vi startar och landar där The Roman Road börjar. Det är lite stenigt och brant i början och slutet, men annars en lätt och rogivande vandring. Vi träffas kl 11.00. Ta backen en liten bit upp i Xemxjia och till vänster går det in en liten väg där det står ”The Roman Road”. Vi ses vid hotellet en bit upp utefter vägen. Gott om platser för att parkera.
Välkomna! Glöm inte fikat!
Inger och Thomas

Resumé 

Gamla Romarvägen = Pilgrimsleden =  Kulturminnesvägen i Ximxija

Vandringen startade och slutade i Ximxija (som uttalas typ ’schimschija’) och blev som vanligt en solig upplevelse. Väl samlade började det – efter en introduktion av färdledaren, med en relativt långsträckt uppförsbacke, men där de gamla sevärdheterna i form av mindre grottor, bigårdar och det stora Johannesbrödträdet blev en lämplig första paus. Så fortsatte vi uppför den gamla romarvägen och upp på höjden av åsen. Väl där vek vi av västerut, emedan den egentliga leden fortsätter rakt fram. Den får vi ta en annan gång.

Här uppe på åsens höjd är det en fin lättvandrad lummig grusväg, där man kan se små betongfundament till färskvattenbrunnar. Vår väl bevandrade och historiekunnige färdledare kunde dock berätta att en av dem var något helt annat. Det var Tutanchamons svåger som låg begravd där, efter att ha tagit sig till Malta från Egypten pga ett livsfarligt getingstick, då malteserna var kända för att kunde bota sådana biåkommor. Färdledaren intygade med höjd hand, historiens sanningshalt. 

Fikadags blev det i ett lummigt skogsparti, varefter vi påbörjade vår väg tillbaka. Nu blev det lite mer stig, men fortfarande med en vidunderlig utsikt. Vid ett tillfälle blev vi så betagna av utsikten att vi gick helt fel i snårskogen och fick vända. Det var ett mycket populärt inslag i vandringen. Väl på rätt spår igen hade vi Xemxija i bukten nedanför oss och ganska snart kunde vi avsluta vandringen, sitta ner och unisont tacka Thomas och Inger för en väl genomförd vandring.

Curiosa

Johannesbrödträd, som på engelska heter carob tree, är en sötaktig ärtväxt och baljan (carob) används till foder, mat, godis och drycker mm. Fröna användes en gång i tiden som motvikt när ädelstenar skulle vägas, vilket gav bakgrunden till ordet carat. 1 frö = 0,2 gram = 1 carat. (Ej att förväxlas med carat för guld, som anger dess renhet.) Enligt sägnen (men inte bibeln) åt Johannes Döparen sånt här när han var i öknen, därav namnet. Johannesbrödträdet skall inte förväxlas med Johannesört, som är en buske och vars blomma avger en röd vätska när den krossas. Den busken fick också sitt namn efter av Johannes Döparen, relaterat till den mer morbida dekapiteringen av densamme.

Romerska vägen
Hade vi fortsatt rakt fram på krönet, längs den romerska vägen, hade vi kommit förbi feniciska (puniska) gravplatser, romerska bad och de för Malta så typiska cart ruts, dvs två spår i berget, vars ursprung man inte har en aning om, även om vår färdledare säkert hade hävdat att Tutanchamon ligger bakom dom också.

Vid penna,

All Off

MÖTESPLATSEN FÖR SVENSKAR PÅ MALTA