Stadsvandring i Valetta

Den 21 november genomfördes en Stadsvandring i Valletta med Daniella Borg som guidade oss på engelska genom Vallettas gator och berättade med tydlig och klar stämma om stadens historia.

Gruppen på 35 personer träffades utanför entrén till Phoenicia Hotel där Daniella väntade och gick sedan till den nya entrén till Valletta som byggdes mellan 2011 och 2014 och designats av Renzo Piano. Sen fortsatte vi förbi den nya parlamentsbyggnaden och ruinerna av operan som numera används sporadiskt.

 Därefter fortsatte vandringen genom Vallettas gator via historiska byggnader, inklusive Stormästarens palats och vidare till Upper Barakka Gardens och beundrade utsikten över Grand Harbour, bort emot ”The Three Cities”, Vittoriosa, Senglea och Cospicua, varifrån riddarna slogs emot turkarna vid den stora belägringen 1565. När turkarna besegrats bestämde sig Jean Parisot de la Valette att bygga en stad, med början 1566 där nuvarande Valletta ligger. Han fick dock inte uppleva staden färdigställd utan dog 1568, två år innan staden förklarades vara Maltas huvudstad 1570. 

En av vandringens höjdpunkter var besöket på John’s Co-Cathedral där Daniella Borg med hjälp av trådlös mikrofon kunde berätta lågmält om den magnifika invändiga dekoren, med bl.a. de två Caravaggio-målningarna. Vi var 24 som följde med in till Co-Cathedral, då många hade sett den tidigare.

Hela stadsvandringen tog knappt 3 timmar avslutades traditionsenligt för 12 av oss på restaurang Palazzo Preca, på Straight Street, medan 5 andra gick till restaurang D’Office, på Archbishop Street.

Sammantaget ett uppskattat event med Daniella Borg som på ett intressant och tydligt sätt berättade om Vallettas byggnader och historia, trots det höstlika vädret som bjöd på både regnskurar och en del blåst. Det lockade oss till att planera fler guidningar med Daniella Borg under våren 2023.”