Rapport från en torsdagsvandring

Vandring 19 oktober 2016

Vandringsrutt:  Love-statyn/St Julians – Hilton – Paceville – St George Bay – Pembroke – Avsaltningsanläggning – Madliena Tower- Bahar ic- Caghaq/ Splash and Fun

Vandringen hade Per-Arne lagt så, att den började vid LOVE-statyn I Spinola Bay. Vädret var som vanligt, dvs helt fantastiskt egentligen, men vi är ju så vana vid att det alltid är så här, varför ingen lyfte på ögonbrynen för det. 12 pers var vi som ville ha lite motion och samtidigt se sig omkring.

Starten vid LOVE-statyn blev lite speciell, med tanke på Black Monday, i måndags för 3 dagar sedan, då den frispråkiga journalisten Daphne Caruana Galizia bragtes om livet av en bilbomb. Som framgår av en av bilderna vid LOVE-statyn, där kan man se rester av alla de stearinljus som tändes under måndagskvällen längs hela strandpromenaden, som en eftertanke och påminnelse om livets bräcklighet och hur ärligheten lätt kan stjälpas av terrorister och kortsiktigt tänkande.

Vi kryssade oss sen mellan lyxbåtarna i Portomasos båthamn för att därefter hamna i St George Bay. En liten mysig sandstrand, mitt i Paceville. En brant gata uppför, ledde sen till en promenad/cykelstig som anlagts längs vattnet i några km och ledde förbi en av Maltas avsaltningsanläggningar, som ger färskvatten till ön.

Vid följande diskussioner om färskvatten för ön, framkom att det förbrukas 32 kubikkilometer/år, varav 40% kommer från brunnar. Vattentankarna som finns på hustaken kom till för länge sedan som en reserv för boende, då tillgången via ledningarna inte var speciellt tillförlitlig. Färskvattnet från havet produceras genom osmos, varvid det saltbemängda överskottet, går tillbaka till havet, där det sedan skapar en fauna och fiskrikedom vid utsläppet, som man med enkel cyklop och snorkel själv kan beskåda.

Det är ganska kul med dessa vandringar, för i typ tio minuter knallar man bredvid någon i gruppen och pratar (skryter) om sina barn och barnbarn, för att strax därefter gå bredvid någon annan och diskutera var man köper bra möbler på Malta.

Efter någon dryg timma, var det paus och förtäring av medhavd fika vid Madliena Tower, ett av alla de gamla vakttorn som finns längs Maltas kust. Här fick vi bevittna hur Maltas armé övade beskjutning mot ett mål ute i havet, som släpades efter ett målfartyg. Per-Arne som kan allt om sånt sedan sin ungdom, förklarade hur allt fungerade. Foto där vi står vid ett runt gallerstaket, där berättade Per-Arne om en av de s.k. kanonerna man hade för många hundra år sedan. Man grävde ett stort, i marken vinklat hål, fyller det med något explosivt och toppar med det som skulle skjutas iväg. Hur bra det funkade framkom inte.

Vandringen fortsatte sedan mot sin slutdestination, Bahar ic Caghaq som vi nådde efter 6 km och innebar bad och förfriskningar vid en bar, alldeles intill vattnet och nöjesfältet ’Splash and Fun’.

Som framgår av tre av fotona, togs det vederbörligt gruppfoto. Men som synes, så kan foton ibland bli lite som de själva vill. Fotot där vi alla är huvudlösa, blev kanske roligast!!!

Klicka HÄR för att komma till fotogalleriet. 

Som en välförtjänt avslutning, tog vi Tallinjabussen tillbaka, hem till våra boenden.

Ett varmt tack till Per-Arne som fixade denna trevliga vandring.